Третій губернатор за рік

Услід за головою обласної ради Черкащина отримала й нового голову облдержадміністрації. 4 листопада глава держави звільнив з цієї посади Ігоря Шевченка й призначив натомість Романа Боднара. Таким чином Ігор Шевченко встановив новий антирекорд тривалості перебування на посаді голови облдержадміністрації — усього 96 днів. До цього найменше губернаторствував Олександр Вельбівець, який керував обласною адміністрацією трохи більше, ніж півроку. Однак, що означає ця кадрова перестановка.

Останнім часом Роман Боднар працював у СБУ Донецької області, є учасником бойових дій.

Останнім часом Роман Боднар працював у СБУ Донецької області, є учасником бойових дій.

Про відставку Ігоря Шевченка, який до призначення  жодного дня не працював на держслужбі й потрапив у провінційну політику Черкащини з бізнесу, заговорили ще два тижні тому. Сам Ігор Шевченко навідріз спростовував цю інформацію. Він казав, що подібні чутки його «веселять», попри те, що у НАЗК уже лежала декларація про майно та доходи Романа Боднара. Її він подав як претендент на посаду голови саме Черкаської облдержадміністрації.

А вже 4 листопада перший заступник керівника Офісу президента України Сергій Трофімов представив у Черкасах новопризначеного голову облдержадміністрації Романа Боднара. На «знайомство» з новим керівником запросили весь «актив» області. Більше того, на дійство з’їхалися й Зе-депутати, обрані від Черкащини: Олександр Скічко, Андрій Стріхарський та Олег Арсенюк.

— Хочу нагадати головні завдання, які ставить президент перед головою облдержадміністрації. Це ключові питання — боротьба з корупцією, завершення реформи децентралізації, а також інвестиції, які області необхідно залучати. Це ключові питання за якими вимірюється ефективність роботи, — підкреслив Сергій Трофімов.

По якому з цих ключових питань недопрацював Ігор Шевченко, що його довелося так швидко замінити, топ-чиновник Офісу президента промовчав, обмежившись лише традиційною «особистою подякою» Шевченку за роботу.

— Виклики вимагають від нас більш злагодженої та результативної роботи у стислі терміни, тому у нас є деякі відповідні зміни… Президентом було прийнято рішення про проведення заміни голови Черкаської обласної державної адміністрації, — прокоментував рішення глави держави Сергій Трофімов, після чого вручив Роману Боднару посвідчення голови облдержадміністрації та указ президента України про його призначення.

Своє призначення Роман Боднар назвав «авансом довіри» з боку президента й заявив, що має намір залучити до роботи фахівців із різних галузей.

— Я чітко усвідомлюю, що це величезний аванс довіри президента Володимира Зеленського, який я ще маю виправдати відповідними результатами. Сьогодні починається найбільш складний етап у моєму житті. Я усвідомлюю величезну відповідальність перед президентом України та громадою Черкащини, тому зроблю усе можливе для того, щоб згуртувати активних, освічених, патріотичних людей навколо високих цілей та суспільних цінностей. Всі без виключення мої рішення від повсякденних до рішень стратегічного розвитку регіону будуть відповідати таким принципам як ефективність, прозорість та послідовність. Усі мої дії будуть спрямовані виключно на користь суспільства і держави. Маю велику надію, що Черкащина стане взірцем високоефективного державного менеджменту і базуватиметься на широкій інклюзивності — залученні фахівців різних сфер і галузей, депутатів усіх рівнів та просто небайдужих людей, — зазначив він.

Звертаючись до активу області, новопризначений голова облдержадміністрації назвав три умови спільного успіху в розвитку Черкащини:

— Перше — формування команди однодумців з відповідною системою цінностей  та високою компетентністю… Вимоги дуже високі. Без образ, але того, хто не потягне, звільнятиму для більш ефективних. Мені як керівнику не потрібна лояльність особиста, мені потрібні лідери у повному розумінні цього слова. Другий аспект — консолідація громади. Навряд чи в цій залі знайдуться люди, які думають, що влада може бути ефективною, а держава сильною без підтримки громадян. Така підтримка базується на довірі. Довіра до влади завойовується повільно. Основною для цього має бути чітка державницька позиція і правильні рішення та дії.  Третій аспект — підтримка президента, уряду та Верховної Ради. Я глибоко переконаний, якщо на місцевому рівні налагодити конструктивний діалог, ми зможемо генерувати по справжньому ефективні ініціативи і всі ці ініціативи будуть підтримані керівництвом держави, - зауважив Роман Боднар.

Уже після представлення нового голови облдержадміністрації уже колишній голова Ігор Шевченко несподівано зізнався, що звільнення було його власною ініціативою.   

- Відставка – це моє власне рішення. Я бачу, що без заступників, без команди – тут робота вичерпана. Далі не бачу себе у такій роботі. Я захотів повернутися до сімейного життя. Багато хто вмовляв мене залишитися. Але це вимагає більшого, ніж просто професійні якості. Це забирає забагато душі, — прокоментував Ігор Шевченко.

Таким чином Роман Боднар став одинадцятим головою Черкаської облдержадміністрації. Про нього, як і про його попередника, інформації дуже мало.  Однак цьому є певне пояснення: Роман Боднар — кадровий офіцер Служби безпеки України, а тим, зважаючи на специфіку, публічність протипоказана. Згідно з його декларацією, поданою в НАЗК, останнім часом він працював у СБУ Донецької області, є учасником бойових дій. У спільній власності з дружиною має квартиру в Чернівцях, проте прописаний у Маріуполі Донецької області. За минулий рік він отримав 438 тисяч гривень зарплати, на банківських рахунках має 120 тисяч гривень. Іншої нерухомості крім квартири в Чернівцях, та доходів не має, як не має і власного транспортного засобу.

Політичний експерт, директор Центру стратегічних досліджень Сергій Пасічник припускає, що реальною причиною кадрової перетасовки є бажання навести лад в області напередодні місцевих виборів.

— Очевидно, що напередодні місцевих виборів президент прагне навести елементарну керованість в області. Зупинити адміністративний бардак, який існував до сьогодні. Коли окремі керівники райдержадміністрацій могли проігнорувати ту чи іншу вказівку з обласного центру. З точки зору Офісу президента, цей бардак має бути припинений. Також очевидно, що ніхто з представників місцевих еліт не зміг показати себе компромісною фігурою, тому довелося вибрати когось із варягів. Силовий досвід нового голови облдержадміністрації якраз свідчить про бажання навести дисципліну, — прокоментував Сергій Пасічник.

До речі, разом із Романом Боднаром активу області 4 листопада було представлено й нового керівника обласного управління Служби безпеки України Юрія Погасія. На цій посаді він змінив Сергія Ходунова. Він так само, як і Ігор Шевченко, пропрацював лише три місяці. Якщо скласти докупи ці два факти, можна припустити, що обоє мали спільне завдання і не впоралися з ним. Чи не про боротьбу з корупцію йдеться? Якщо так, то незабаром варто очікувати на появу гучних корупційних викриттів.